Història de l’arbre de Nadal

     1510–Es té constància del primer arbre de Nadal decorat a Riga, Letònia. Membres de l’associació local de mercaders van decorar-lo amb roses artificials i van dansar al voltant de l’arbre. En acabat, van cremar-lo. Antigament, la rosa simbolitzava la Verge Maria.

      1530 –Hi ha constància que en mercats d’Alsàcia, França (a l’època aquesta regió pertanyia a Alemanya), es venien arbres que la gent s’enduia a casa per decorar-los. Per llei, els arbres no podien excedir els 1,2 metres d’alçada.

     1600s – Al segle XVII, era costum a Alemanya decorar els arbres de nadal amb pome. Aquesta pràctica va ser una evolució del costum de penjar pomes a les branques dels arbres per celebrar les misses que es feien a les esglésies la nit de Nadal.

     1700s – En zones d’Àustria i Alemanya, trossos de branques amb fulles es penjaven de cap per avall del sostre. Sovint es decoraven amb pomes, nous daurades i tires de paper de color vermell. Els ornaments comestibles van esdevenir molt populars, fins al punt que l’arbre de Nadal es coneixia amb el nom d’arbre de sucre. Els primers indicis d’espelmes decorant els arbres de Nadal provenen de França, al segle XVIII.      

     1800s – L’arbre de Nadal va ser introduït als Estats Units per colons alemanys.

     1851 – Els arbres de Nadal comencen a ser comercialitzats als Estats Units. Inicialment es tal·laven directament dels boscos.

     1853 – Franklin Pierce duu el primer arbre de Nadal a la Casa Blanca.

    Després 1800– S’introdueixen els primers ornaments de cristall, provinents d’Alemanya. Inicialment, boles; més endavant, tires de boles, joguines i altres figures.

     Al voltant de 1883– Sears, Roebuck & Company began offering the first artificial Christmas trees – 33 limbs for $.50 and 55 limbs for $1.00.

     1900s – A causa de la sobrexplotació dels boscos, decreix la venda d’arbres de Nadal naturals. Els conservacionistes posen el crit al cel i hi ha campanyes mediàtiques a favor dels arbres de Nadal artificials coberts de cotó.

     1901 – Engega la primera ‘granja’ dedicada al cultiu de l’arbre de Nadal. W.V. McGallidar va plantar 25.000 plançons provinents de Noruega a New Jersey. El mateix any, Theodore Roosevelt va intentar frenar la tradició de l’arbre de Nadal, preocupat per la sobrexplotació dels boscos. No obstant això, els seus dos fills van desaprovar la mesura i van recórrer als conservacionistes Gifford Pinchot per persuadir el seu pare que un cultiu regulat no seria perniciós per als boscos.

     1930s – El president Franklin D. Roosevelt engega una plantació d’arbres de Nadal a la seva granja de Hyde Park, New York.

     1966 – La National Christmas Tree Association comença la seva activitat.

     1982 – Es col·loca el primer arbre de Nadal a la plaça Sant Pere del Vaticà, sota el pontificat de Joan Pau II, que el veia com “el símbol de la vida”.

      Aproximadament, de 25 a 30 milions d’arbres de Nadal són venuts cada any als Estats Units. La immensa majoria provenen de plantacions controlades. 

Go to top